Followers:

Thursday, February 13, 2014

OH KERJA

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..
ALHAMDULILLAH..

ALLAHUMMA SOLLI 'ALA MUHAMMAD..


ASSALAMUALAIKUM wbt.

Today we talk about KERJA..
OK…listen…listen!!(tetiba tringat DR ABBUL QUASEM fak eco UM, nie trademark dia..huhu)


Mulia dan Ikhlas.


Sebenarnya …..mulianya Sesuatu pekerjaan tu bukannya terletak pada keje apa yang kita lakukan samada DOKTOR ke, POLIS ke, PEGUAM ke, PEGAWAI ke atau USTAZ ke. Bukan juga pada pangkat yang kita miliki samada PENGURUS ke, KETUA UNIT ke, CEO ke, PROFESOR ke, AHLI TERTINGGI ke. Apatah lagi dengan gaji yang kita dapat samada 2K ke, 3K ke, 4K ke,10K ke atau 50K ke..semua diatas tue bukan jaminan pun kerja yang kita buat tue mulia ke tidak. Bergantung pada bagaimana kita lakukan kerja kita. Senang citer cara dan perlaksanaan kita doing our job tuu..IKHLAS ke tidak kita lakukan kerja tue. Bile kita buat kerja kita dengan IKHLAS inshaa ALLAH kita akan dapat rasa yang kerja kita lakukan tue penuh kepuasan, sebab apa??..sebab disitu terletaknya kemulian kerja yang kita buat tu. IKHLAS. Bila kita lakukan apa-apa dengan ikhlas, inshaa ALLAH kita takkan kisah kita nie kerja apa. Buat pe kita nak kisah sebab semua kije sama ajer, enggak de bezanya, disisi ALLAH SWT pun takde beza semuanya la haa…Bila kita ikhlas kita takkan pikir berapa yang kita dapat sebab semua tue tak menjamin apa-apa pun. Dapat banyak tapi buat kerja tak pernah nak ikhlas awk pikir apa yang kita dapat balasannya kat sana?.


Kerjasama


Apa yang penting? Kerjasama!!..tengok geng binatang pun tahu yang kerjasama tue penting. Kita manusia takkan tak nak amik tahu. Tapi masalahnya , reality sekarang nie, kalau kerja sikit-sikit nak ikut pangkat yang dimiliki. Seorang CEO takkan kekal dikerusinya kalau takdenya kuli-kuli biasa kat bawah tu haa.. Seorang DOKTOR tak boleh buat pembedahan kalau tak ade jururawat yang duk kulu kilir bawa semua peralatan semua. Seorang MANAGER takkan dapat siapkan tender-tendernya kalau takdenya staff-staff bawah yang duk hempas pulas siapkan projek semua. See!!..semua bersangkut kan. So, itu dia kerjasama. Bila dalam hati nie ada semangat kerjasama dalam bekerja kita akan lakukan apa-apa pekerjaan dengan senang, mudah dan cepat. Toksah la kita duk terbawa-bawa dengan pangkat kita tu, tak kemana la bhaii..Tolak tepi buh dalam poket la pangkat tue, konsep dalam bekerja kita kena KERJASAMA itu aje yang boleh buat kita bekerja dalam keadaan relaks, santai dan tak serabut. Tak caya??..acu try wat la..


Give and Take


Konsep kita bekerja kena ada ‘give and take’..(omputih la plak, sebab tak tahu nak cakap kok malaynye apa..huhu)..susah kalau kita kerja takde konsep nie. Asyik-asyik nak take jer pandai, give tak nak pum. Kesian la der kat orang. Kita human kena la fair, jangan main take taknak give. Yang nie lebih kurang kerjasama la konsep dia, tapi bunyi advance sikit ‘give n take’. Bila nak buat apa-apa kita kena sama-sama la ‘give’ penyelesaian, ‘give’ komitmen dan jangan lepas tangan. Itu yang baru boleh nak take, baru orang senang nak bantu kita bila kita ringan tulang dan selalu give kat orang. So balasannya orang bagi kita take dengan mudah apa yang kita nak. Kan kita satu kapal satu bahtera (tempat kerja) , so sama-sama kita tolong menolong la Antara satu sama lain. Jangan guna kongsep, “kerja ko, ko la yang buat, kerja aku, aku yang buat”. Tolonglah, jangan guna konsep tue. Please…


(ok..sapa tak faham yang nie, faham-faham sendiri la ye..haha..ayat simpul-simpul sikit)..

ok..ini saja bual kita pasal KERJA..

c u again!!
Post a Comment
"Bila hati berbicara,tangan melakar maknanya..."
"Membuai bicara mencari makna cinta hakiki..."