Followers:

Friday, February 14, 2014

THE WEDDING BREAKER

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..
ALHAMDULILLAH..
ALLAHUMMA SOLLI 'ALA MUHAMMAD..
ASSALAMUALAIKUM wbt.


THE WEDDING BREAKER telah diadaptasi film dalam slot akasia yang bertajuk ARIANA ROSE. sapa tak tahu??..hihi..semua tahu kan..baru semalam 13/2/2014 episode lastnya..citer nie boleh la kalau nak layan petang-petang pas balik kije tu tapi jangan lupa maghrib first k, sebabnya bukan ape, cite slot akasia nie main kul 7 malam, waktu tue laa setan tengah duk berkeliaran duk mengampu-mengampu kita supaya terleka dengan benda-benda hiburan macam nie. (huhu..sebab saya pun kadang-kadang terleka gak duk tengok benda alah nie kat TV3..sedar-sedar dah nak kul 8..huhu)..

 Korang kalau nak lebih faham apa motip citer nie sebenarnya, baik korang baca novel dia. Baru korang akan faham apa yang cuba disampaikan oleh writers sebenarnya. sebab..citernya kat TV tue dah banyak lari sikit. Nak wat islamic tapi dah tak islamic plak..huhu..

Awal-awal novelnya nie ok la not bad..citer bagaimana kecekalan seorang wanita yang telah dinodai bangkit semula meneruskan hidup walaupun terkadang peristiwa hitam itu menghantui mimpi-mimpinya. ARIANA seorang insan yang berdosa tapi insaf dosa-dosanya, dan menerima takdir dengan cekal dan kuat, itu yang nak disampaikan penulis bagaiamana dia tabah mengharungi hidup dia walaupun dalam keadaan tertekan. Hanya berlandaskan dia nie seorang hamba insan milik ALLAH penciptanya. 

Dosa itu seperti paku yang diketuk pada tiang. Apabila dia bertaubat, ibarat paku itu dicabut dari tiang. Satu per satu... Tapi kesan dan lubangnya tetap kelihatan pada tiang. Sama seperti dosanya [page 455]

Banyak pengajaran yang ingin disampaikan dalam buku nie, kena baca dua tiga kali baru korang akan faham pe motip sebenarnya. Bukan lebih pada cinta-cinta semata-mata, tapi more pada bagaimana seorang insan boleh mendekatkan diri pada TUHAN dia apabila keinsafan sudah datang menjengah. Itu watak ADAM. Hanya dalam novel korang akan faham watak sebenar ADAM, dalam filem ia lari sikit (bukan sikit la, banyak).. baca laa tak rugi, boleh ambil ilmu. Ingat kawan, kita baca buku @ novel ke, jangan duk terapung sangat dengan fairytale cinta-cintun dalam tue, cuba amik ilmu yang ingin disampaikan, niatkan dalam hati kerana itu.

Cuma satu..saya tak berapa suka novel-novel yang nak jugak citer hal-hal dalam bilik. Saya rasa tak patut la kot sebab peringkat umur yang baca novel nie majoritinya dari budak sekolah menengah lagi, itu yang kurang sesuai, ini bagi saya la...Last part novel nie kurang sikit bagi saya after diorang kawen macam fairytale sangat duk menceritakan kebahagian diorang macam tak berapa nak logik pun ada, then yang saya tak berapa setuju bila ARIANA nie tak langsung nak mengenali bakal suaminya, hanya dengar suara from call ADAM dan ceramah-ceramah pendek ADAM tue membuat dia terus terpikat...huhuhu...ok done untuk critism.!!

selamat membaca ya semua!!


[SINOPSIS THE WEDDING BREAKER]


“Saya memohon maaf kerana mengganggu majlis kalian. Tetapi sebelum Tengku Juwita bernikah dengan Tengku Adam, dia wajar mengetahui siapa bakal suaminya yang sebenar...” - Ariana Rose
Ariana Rose. Kehadirannya menyebabkan majlis pernikahan itu terbatal. Disebabkan gadis itu jugalah, reputasi dan status diri bekas pengantin lelaki itu menjunam jatuh di mata masyarakat. Siapa sebenarnya dia? Apa tujuannya dan siapa yang menghantarnya untuk merosakkan majlis pernikahan itu? Tak kira, dia akan menyiasatnya juga!
Akhirnya Ariana Rose terpaksa akur dengan balasan yang perlu diterimanya akibat perbuatannya itu. Semenjak bertemu dengan lelaki itu, banyak peristiwa yang tak terjangka berlaku dalam hidupnya.

“What’s so funny?”
“Talking to me?”
“Nah… just talking to the lizard. See… there… we were talking just now. I know you won’t be able to understand the lizard’s language.”
Tapi kenapa setelah berlari sejauh ini, lelaki itu masih ditemuinya? Setelah dia berusaha melupakan semua kenangan itu, kenapa lelaki itu kembali meruntuhkan azam dan semangatnya? Kenapa mesti ada nama itu dalam kamus hidupnya?!
“I’m gonna miss you… I’d rather stay by your side. Always.”
“Sayang kat abang rupa-rupanya ya?”
“Mestilah, you are my bubbly boo and a naughty one too.” 
Selama ini sudah banyak perempuan yang lebih cantik daripada dia hadir dalam hidup Tengku Adam Kamil. Tapi kenapa gadis itu juga yang melekat dalam hati dan ingatannya? Adakah itu petanda yang dia memang ditakdirkan untuk dirinya? 
“Satu aje kesalahan awak, Ariana... Awak dah curi hati saya.” – Tengku Adam Kamil

VALENTINE'S DAY

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..
ALHAMDULILLAH..
ALLAHUMMA SOLLI 'ALA MUHAMMAD..
ASSALAMUALAIKUM wbt.Sepertimana yang kawan-kawan tau dah kan, hari  14/2/2014 merupakan hari yang diagung-agung oleh puak-puak Kristian iaitu hari mereka mengingati kekasih la konon-konon.  Jangan kita umat islam duk tiru jugak ea, konon nak sambut hari bahagia bersama kekasih dengan mengadakan party bagai la segala benda untuk meraikan. Astaghfirullah alazim..jangan terikut-ikut sangat ye dengan budaya barat nie, naya-naya..ngucap panjang semua…..

Ok..di sini saya ada sedikit perkongsian nak share ngan korang pasal Valentine’s Day nie..

Baca yang kat bawah nie kawan-kawan,


Muzakarah Jawatan kuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-71 yang bersidang pada 22-24 Nov 2005 telah membincangkan Hukum Orang Islam  Menyambut Perayaan Valentine's Day. Muzakarah berpandangan bahawa  ajaran Islam amat mengutamakan kasih sayang dan tidak ada hari tertentu di dalam Islam bagi meraikannya.
Oleh itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. 

Keterangan/Hujah:
Sejarah Valentine’s Day tidak ada di dalam Islam. Amalan, budaya dan hasrat perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian yang bercanggah dengan Islam. Di dalam Islam tidak ada hari tertentu bagi meraikan kekasih atau kasih sayang. Islam sangat menitikberatkan soal kasih sayang dan setiap hari di dalam Islam adalah hari kasih sayang.
Islam menolak konsep kasih sayang yang terkandung dalam Valentine’s Day kerana unsur-unsur ritual keagamaan yang diamalkannya boleh menggugat akidah Islam. Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam.
Ini berdasarkan sebuah hadith Rasulullah s.a.w: 
“Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk dalam kaum tersebut.”                       
( Riwayat Abu Daud)


Rasulullah s.a.w. juga bersabda: “Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak.”                                                   
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Kebanyakan golongan remaja Islam hari meraikan Valentine’s Day dengan perbuatan- perbuatan yang dilarang oleh Islam. Gejala seperti ini sekiranya tidak dibendung akan merosakkan generasi umat Islam akan datang.

Konklusinya yang dapat disimpul berdasarkan keterangan di atas adalah : HARAM
saper-saper yang nak tahu lebih lanjut asal usulnya ada Valentines day  nie blh baca sini http://id.wikipedia.org/wiki/Hari_Kasih_Sayang

Hati-hati ye semua, jangan kita duk terikut sama dalam jerat social budaya barat nie, jangan terlampau fanatic sangat nak realisasikan budaya pandang ke sana, xde pekdahnya laa....

Allahu..Allah…

Ok..c u again..
"Bila hati berbicara,tangan melakar maknanya..."
"Membuai bicara mencari makna cinta hakiki..."