Followers:

Monday, December 5, 2011

PUASA 9 dan 10 MUHARRAM


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Korang pernah terbaca or dengar x org post kat FB or cakap2 tntng nie:

"Barang siapa yang berpuasa esok 9 dan 10 Muharram (isnin dan selasa), maka pahalanya
bersamaan dengan 2 tahun ibadah dan bagi yang mengingatkan orang lain pula akan mendapat pahala bersamaan dengan 80 tahun ibadah, insyallah..."

...sebenarnya sy sndiri pun agk konfius,adakah benar atau x penyataan nie..maka secara
kebetulan sy terbaca post seseorang ...ok sy pun ambik kesempatan nie nk share kat korang semua eh apa jawapan yg dipostkan pasal nie ok....


P/S: USTAZ SIDIK mohon share ye :)


..oooooooo....

Ada orang bertanya saya soalan macam ni kat dalam inbox:

Barang siapa yang berpuasa esok 9 dan 10 Muharram (isnin dan selasa), maka p

ahalanya bersamaan dengan 2 tahun ibadah dan bagi yang mengingatkan orang lain pula akan mendapat pahala bersamaan dengan 80 tahun ibadah, insyallah...

btul ker???perlukan pnjelasan

Jawapan saya:

Tak betul. Yang betulnya ialah Nabi berharap agar dosa2 orang tersebut dalam setahun yang

lepas diampunkan Allah.

Adalah hukumnya Sunat Muakkad berpuasa pada hari 'Asyura (10 Muharam) kerana ia menghapuskan dosa setahun yang lalu sebagaimana disebut dalam hadis riwayat Imam Muslim. Begitu juga sunat puasa pada 9 Muharam. Hikmahnya untuk menyalahi Yahudi. Kerana itu bagi yang tak puasa 9 Muharram adalah disunatkan puasa pada 11 Muharam. Bahkan jika telah berpuasa pada 9 Muharram sekalipun sunat juga berpuasa pada 11 Muharam.

Hadis Nabi (saw):

روى الإمام مسلم في صحيحه بسنده عن أبي قتادة رضي الله عنه أن النبي صلى الله عليه وسلم سئل عن صيام يوم عاشوراء، فقال: إني أحتسب على الله أن يكفر السنة التي قبله.

Diriwayatkan Imam Muslim dalam Sahihnya dengan sanad Abi Qatadah (r.a) bahawa Nabi (saw) ditanya mengenai puasa pada hari 'Asyura (10 Muharram), maka Baginda (saw) berkata: "Sesungguhnya Aku berkira-kira agar Allah mengampunkan (dosa) tahun yang sebelumnya."

Ini apa yang saya tahu. Jika ada sesiapa yang lebih 'alim dan mempunyai jawapan lain sila tambah dalam komen.


Wallahu a'lam

..000000...


ok clear semua ye..

maka terjawablah persoalannya..

::DIBAWAH INI ADA KOMEN2 USTAZ TENTANG NIE::





Post a Comment
"Bila hati berbicara,tangan melakar maknanya..."
"Membuai bicara mencari makna cinta hakiki..."